Departmental Bulletin Paper 大学スポーツ選手に対する実践的栄養教育
Practical nutrition education for university athletes

小島, 菜実絵  ,  宮原, 恵子  ,  小田, 和人  ,  松尾, 嘉代子  ,  宮里, 奈々枝  ,  田井, 健太郎  ,  水野, 秀一  ,  今村, 裕行  ,  Namie, KOJIMA  ,  Keiko, MIYAHARA  ,  Kazuto, ODA  ,  Kayoko, MATSUO  ,  Nanae, MIYAZATO  ,  Kentaro, TAI  ,  Shuichi, MIZUNO  ,  Hiroyuki, IMAMURA

Description
スポーツ選手の競技力向上に関して、食事管理が重要であることは認識されつつあるが、選手自身による食事管理は難しく栄養素等の過不足を起こしていることが多い。選手自身による食事管理能力の修得と、実践的栄養教育に必要な内容の明確化を目的として、大学バレーボール・空手道選手に栄養教育を伴う調理実習を行い、知識、技術、意識に関するアンケート調査を行った。結果は、5段階評価の「そう思う、ややそう思う、どちらともいえない、あまりそう思わない、そう思わない」を、順に「5、4、3、2、1点」として評価した。その結果、評価平均値は空手群における知識面に関する1つの項目を除き、4を超えており高い評価が得られ、スポーツ選手自身による食事管理への寄与が示唆された。
Dietary management is important for athletes in order to improve their performance. However, such management is difficult for them, and they often take nutrients in inappropriate amounts. We herein provided athletes with nutrition education involving cooking practice, with the aim of developing their skills for dietary management, and clarifying the contents needed for practical nutrition education. University volleyball players and karate practitioners received nutrition education, and were administered a questionnaire inquiring about their knowledge, skills, and awareness in order to determine the effects of the education. The question items were scored on a 5-point grading scale: the answers “I agree”, “I slightly agree”, “no applicable answer”, “I slightly disagree”, and “I disagree” equaled 5, 4, 3, 2, and 1 point, respectively. For all question items, except for 1 knowledge-related item, karate practitioners showed an average of >4 points, suggesting the beneficial effects of nutrition education for athletes' dietary management.
Full-Text

https://niu.repo.nii.ac.jp/?action=repository_action_common_download&item_id=943&item_no=1&attribute_id=22&file_no=1

Number of accesses :  

Other information