Departmental Bulletin Paper イスラエル・ガリラヤ地方のアラブ人市民にみられる豚肉食の現在 : キリスト教徒とムスリム,ユダヤ教徒の相互的影響
Pork Consumption among Israeli Arab Citizens in the Galilee Region : Interactive Influences among the Christians, Muslims and the Jews

菅瀬, 晶子  ,  Sugase, Akiko  ,  スガセ, アキコ

40 ( 4 )  , pp.619 - 652 , 2016-03-31 , 国立民族学博物館
歴史的にパレスチナと呼ばれてきた地域に建国されたユダヤ人国家イスラエルには,2 割程度のアラブ人市民が居住し,そのうち約8%をキリスト教徒が占めている。ユダヤ教徒やムスリムとは異なり,食の禁忌を持たない彼らは豚肉を食し,この地における豚肉生産・消費・流通をほぼ独占している。そのいっぽうで,豚肉食に嫌悪感を示すキリスト教徒もすくなくはない。聞き取り調査の内容からは,彼らの豚肉食嫌悪は比較的最近生じた傾向であることがわかる。そこにはムスリムやユダヤ教徒の価値観の影響もみられるが,もっとも大きな影響をおよぼしたのはイスラエルによるアラブ人市民に対する政策である。本来豚肉食は,キリスト教徒の主たる生業である農業と密接にかかわっていたが,軍政による農業の衰退や,豚肉食と密接にかかわっていた野豚猟の事実上の非合法化により,キリスト教徒の豚肉食観は大きく変化した。宗教的アイデンティティの根幹に深いかかわりを持っていた豚肉食への嫌悪感の増大は,キリスト教徒としての宗教的アイデンティティの損失をあらわしているといえる。
Israel, established in the historical region of Palestine as a “Jewish state”based on Zionism, also includes Arab citizens, who account for around 20%of the total population, and of which 8% are Christian.Unlike Muslims and Jews, who are strictly prohibited from eating pork,the Christians enjoy eating pork, and so almost wholly monopolize the porkproduction, distribution and consumption in the country. Meanwhile, manyChristians hesitate to eat pork today, a tendency that has emerged in the pastfew decades. It is true that they are influenced by the strict taboos of theirneighbor Muslims and Jews, but the biggest reason is the Israeli system ofruling the Arab citizens. Namely, agriculture declined severely, which had formerlybeen the dominant vocation of the Arab Christians, because of the militaryrule in the Galilee region from 1948 to 1966. Wild pig hunting was alsopractically prohibited.Those policies changed the Arab Christians’ idea of pork consumptionthat had been deeply connected to their agricultural life, and which hadformed the basis of their religious identity. The increase in pork aversionamong the Arab Christians in Israel shows the damage inflicted on their religiousidentity.

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