Departmental Bulletin Paper 基礎看護学領域における看護技術の教育内容の精選
キソ カンゴガク リョウイキ ニオケル カンゴ ギジュツ ノ キョウイク ナイヨウ ノ セイセン
Selection of educational contents for nursing skills in fundamental nursing

山口, さおり  ,  今村, 圭子  ,  中俣, 直美  ,  楠元, 裕佳  ,  松成, 裕子  ,  ヤマグチ, サオリ  ,  イマムラ, ケイコ  ,  ナカマタ, ナオミ  ,  クスモト, ユカ  ,  マツナリ, ユウコ  ,  YAMAGUCHI, Saori  ,  IMAMURA, Keiko  ,  NAKAMATA, Naomi  ,  KUSUMOTO, Yuka  ,  MATSUNARI, Yuko

Description
看護技術を学ぶ学生の特性を踏まえ、2008年2月の厚生労働省医政局看護課長通達による「看護師教育の技術項目と卒業時の到達度」および他大学の教育内容を参考に、本学における基礎看護学領域での看護技術の教育内容の精選を行った。結果、「基本技術」「食事の援助技術」「排泄援助技術」「活動・休息援助技術」「清潔・衣生活援助技術」「呼吸・循環を整える技術」「創傷管理技術」「安楽確保の技術」「与薬の技術」「症状・生体機能管理技術」の演習項目において、教育内容の修正・変更が必要であった。今後は、看護実践としてのリアリティを保ちながら看護技術の原理・原則を教授するための教材・教授方法の開発や、全領域にわたる看護技術項目の精選と卒業時の到達目標の設定など組織的な取り組みを検討する必要があることが示唆された。
Based on the characteristics of students studying skills in a sophomore class, we selected educational contents for nursing skills in fundamental nursing, referring "Skill Categories in Nurse Education and Attainment on Graduating," published by the Ministry of Health, Labor and Welfare in February, 20CB and the educational contents of two other universities on this topic. As a result of our selections, we found that some educational contents need to be reconsidered and items of nursing skills for the following topics need to be revised: dietary, elimination, activity/rest, hygiene/clothing, respiration/circulation stabilization, wound management, securing of comfort, drug administration, and observation of symptoms and functions of the body. This selection of educational contents for nursing skills in fundamental nursing suggests that we need to develop materials and methods for teaching the principles of nursing skills while maintaining practical, hands-on nursing practice. Furthermore, a great organizational effort is required, both in selecting the educational contents of a nursing skills curriculum covering all nursing areas and ensuring that theses nursing skills are attained on graduation.
Full-Text

http://ir.kagoshima-u.ac.jp/bitstream/10232/26670/2/鹿大医学 保健学科第26巻1号_p83-92.pdf

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